Szezonértékelő az FC Ajkánál

Komoly figyelmet, befektetett munkát és 2500 fős szurkolótábort vár a következő szezontól Geri Gyula, az F.C. Ajka Kft. ügyvezetője, aki a közelmúltban értékelte a klub 2023/24-es tevékenységét. Köztudott, hogy az FC Ajka csapata a lehangoló első félév után parádés tavaszt produkált, így a 17. helyről a tabella 11. helyére tornászta fel magát a labdarúgó NB II-ben.

Az ügyvezető online tájékoztatójában rámutatott arra, hogy a szezon rendkívül hektikusan alakult a csapatnak, hiszen egy nagyon jó évet követően (3. helyezés a másodosztályban) hatalmas lendülettel akarták az idei bajnokságot is megnyomni, legalább olyan eredményt produkálva, mint előtte, ám az ősz közel sem az elvártaknak megfelelően alakult.

– Igen nagy reményekkel álltunk a 2023/24-es szezon előtt, de váratlanul mégis egy nagyon rossz őszt sikerült összehozni, így az évet a csapat a 17. helyen zárta. Ez indokolttá tette a szakmai stábba való belenyúlást is. Eleinte úgy tűnt, hogy nem lesz sikeres a változatás, mert a srácok nem tudtak kijönni a hullámvölgyből, de aztán az igen jó téli felkészülésnek köszönhetően mégiscsak beindultak a dolgok – fogalmazott az ügyvezető.

Nagyon kellett ez a 3 pont! FC Ajka – Nyíregyháza 1:0! / Archív fotó: Kovács Ivett, KIviFotó 2024.04.29 /

Az FC Ajka remekül kezdte a tavaszi fordulókat, így reális esély volt arra, hogy amennyiben végig kitart a lendület, akkor a csapat az első tízben zárhatja az idei bajnokságot az őszi rossz széria ellenére is. Végül a 11. helyen sikerült zárni…

– Ha a szezon elején kitűzött célokat nézzük, akkor ez egy nagyon gyenge eredmény, ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy félévkor hol álltunk és utána milyen teljesítményt nyújtottunk, akkor viszont parádésnak mondható. Azok a csapatok, amelyek a bajnokság derekán a kieső helyeken álltak, ki is estek a labdarúgó NB II-ből, egyedül az Ajka tudott kijönni ebből a zónából egy nagyon szisztematikus munkát és jó tavaszi sorozatot követően – folytatta Geri Gyula, aki hangsúlyozta, hogy a szezon több kivetnivalót is hagyott maga után, elvégre sem a tulajdonosok, sem a klub vezetése, nem volt elégedett a teljesítménnyel. A csapat ugyanis 34-ből 17 mérkőzést veszített el, tehát a találkozók felét, ami azért váratlan negatív statisztika a korábbi évekével összevetve.

Az ügyvezető jelezte, hogy a hiányosságokon és a szemléleten ennek tudatában mindenképpen változtatnia és javítania kell a csapatnak a következő bajnokságban. Továbbá kiemelte, hogy az NB II. legidősebb átlagéletkorú gárdája az ajkai, de hogy a rutin is sokat nyom a latba, mert ennek is szerepe volt abban, hogy a másodosztályban maradt a zöld-fehér alakulat.

FC Ajka – Nyíregyháza labdarúgó mérkőzés utáni öröm /Archív fotó: Kovács Ivett KIviFotó – 2024.04.29./

– Nem annyira vidám most a hangulat nálunk, mint tavaly ilyenkor a felemás eredmény miatt, de az alábbiakról nem feledkezhetünk el. A város és a szurkolók támogatása sokat jelent számunkra! Ezúton is szeretném megköszönni Ajka Város Önkormányzatának, hogy mi ilyen körülmények között tudunk itt dolgozni, edzeni és hogy ilyen feltételeket biztosítanak számunkra. Nem minden csapat mondhatja ezt el magáról. Külön köszönöm a kilátogató szurkolóknak is a lelkesedést. Annak ellenére, hogy hullámvölgyben volt a csapat, még így is az egyik legtöbb nézőt megmozgató klub vagyunk a meccsek átlagát tekintve. Az utolsó, Győr elleni találkozón a valaha volt (NB II-es tekintetben az utóbbi öt évben) legtöbb nézőt fogadtuk a 3500+-os létszámmal, de sokan voltak kíváncsiak a Budapest Honvéd és a Nyíregyháza elleni meccsekre is. Mindent összevetve átlagosan meghaladta az ezer főt a nézőszámunk meccsekre visszaosztva. A nehezebb periódus ugyan rosszabb hangulatot okozott egy időre, akkor is sokan álltak mellettünk. Összességében úgy gondolom, hogy Ajka büszke lehet arra, hogy van egy ilyen csapata, de a csapat sem lehet hálátlan, hogy a város ilyen szinten mögöttünk áll, a szurkolókkal egyetemben. Azt kívánom, hogy ez maradjon meg a későbbiekben is. Hihetetlen dolognak tartanám, ha egy 27.000 fős kisváros klubjaként el tudnánk érni, hogy minden mérkőzésünkön 2500-an szurkoljanak a fiúknak. Kérem az ajkai labdarúgás kedvelőit, hogy látogassanak el a mérkőzésekre és buzdítsák a fiúkat – fűzte tovább gondolatait az ügyvezető.

A tájékoztató második felében az ajkai cégek csapathoz való hozzáállását és a jövő évi NB II-es terveket fogalmazta meg Geri Gyula, de vázolta a keret változását is.

– Az NB II-ben sok csapat küzd finanszírozási problémákkal, ám mi saját bevételeinkből, Ajka Város Önkormányzata, valamint az ajkai vállalkozók segítségével, illetve a Magyar Labdarúgó-Szövetség támogatásával tudjuk fenntartani ezt a rendszert relatíve alacsony költségvetésű klubként. Az idei volt az első év, hogy számtalan ajkai cég és vállalkozás mellénk állt, amiért csak hálásak lehetünk – emelte ki az ügyvezető, majd a keretet vette górcső alá. Néhány játékos távozik a klubtól, akinek lejár a szerződése, így búcsúzik az FC Ajka Görgényi Dávidtól, Présinger Ádámtól, Szűcs Kristóftól, illetve a kölcsönjátékosok is visszatérnek eredeti klubjukhoz, tehát Forgó Milán, Fiáth Bence és Babos Bence is utoljára öltött zöld-fehér mezt egy időre.

Ajkai szurkolók kis csoportja a Haladás – FC Ajka találkozón / Archív fotó: Kovács Ivett, KIviFotó – 2024.05.19. /

– Dolgozunk már a keret megerősítésén, folynak a tárgyalások a játékosokkal. A szakmai stábban minimális változtatásokat tervezünk, de a stáb együtt marad és folytatja a megkezdett munkát – hangsúlyozta Geri Gyula, aki zárásként elmondta még, hogy a következő idény sokkal kiélezettebb lesz az NB II-ben, mivel immár csak 16 csapat fog szerepelni a mezőnyben (a korábbi években ellentétben, ahol eleinte 20, majd 18 alakulat volt)…

– Amikor kérdezik tőlem, hogy mi a célja a csapatnak, akkor mindig azt válaszolom, az kell hogy legyen, hogy a bajnokságot megnyerje, különben ne induljon el! Ez nem lesz egyszerű, mert 16 közel azonos képességű csapat fog küzdeni, apró dolgok fognak dönteni egy-egy adott mérkőzésen, így bizony mindenkinek nagyon komoly munkát kell végezni ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érhesse el a bajnokságban. Bízok a srácokban és bízok a szurkolóinkban is! Hajrá Ajka! Együtt a város, együtt a régió! – fogalmazott az ügyvezető.