Rendszeres rendezvények

Futball bemutató a résztvevő településeken

A bemutató célja:

  • a sportág alapjainak megismertetése
  • a labdarúgás iránti érdeklődés felkeltése, a beiskolázott tanulókkal a sportág

megismertetése, a sportág megszerettetése, a játéköröm felkeltése,

  • a labdarúgást kedvelők (igazolt és nem igazolt fiatalok) számának növelése, az iskolai és az egyesületi színterén,
  • a különböző korosztályokra, évfolyamokra jellemző szakmai, pedagógiai és

pszichológiai sajátosságok átadása, tanítása

  • Az életkori sajátosságoknak megfelelő testi fejlődés megfelelő képzéssel
  • A játék megszerettetése, szoktatás a játékhoz, játéköröm.
  • a FAIR PLAY szellemének ápolása.

 

Mivel Ajka utánpótlás központként működik a megyében, így a bemutatóink célja, megtalálni azokat a gyermekeket és fiatalokat, akik mind fizikai mind mentális képességeik alapján az FC Ajka bármely korosztályú utánpótlás csapatának tagja tud lenni és képességeit az FC Ajka berkeiben tudja továbbfejleszteni.

Természetesen az utánpótlás csapataink a különböző tornákon mérhetik össze ügyességüket, gyorsaságukat és taktikai felkészülésüket.

 

 

 

Kerékpáron a város körül 2019.év

Az őszi és téli időjárás nem túlságosan kedvezett a kerékpáros túráknak, amit a részt vevők száma is jól tükrözött. A túrákat a BringAjka SE szervezi, a részt vevők minden alkalommal az Agóra téren gyülekeznek. Az egyesület nyilvános túráin a táv kb. 20 km.

2019. évben a „Kerékpáron a város körül” program keretében az alábbi kerékpáros túrák valósultak meg:

Sárcsikút, magyarpolányi Kálvária, Lőrintei- tó madárvilágának megtekintése, Vörösiszap emlékhely- Kolontár, Bányászati Múzeum – Csingervölgy, László-forrás, Magyarpolány Szent-kút, Padragi sziklák, Ajkai túra, Pokol-lik, Bujó-lik, Kolontár- Szentkút, Macskalik

 

Felnőtt aerobik az összes részt vevő településen 2019. év

Az órákon különféle eszközöket használunk: kézisúlyzók, step pad, gumiszalagok, labdák). Igyekszünk hétről-hétre más-más edzésformákkal megmozgatni vendégeinket. Leginkább a hot-iron és a step max edzéseket kedvelik az órákon részt vevők, de az edzéstervbe iktatunk be köredzéseket, kardio blokkokat és total body edzéseket labda gyakorlatokkal kiegészítve. Vannak olyan aerobikozóink, akik részt vesznek a városlődi és az ajkai órákon is.

A részt vevői létszám településenként és időszakonként változó. Átlagban 5-10 fővel számolhatunk településenként 1-1 alkalommal. Természetesen van olyan település, ahol minden alkalommal átlag feletti a létszám.

Futás 2019. év

Az atlétika edzéseken olyan különböző korosztályú futók vesznek részt, akik különböző hazai versenyeken mérik össze gyorsaságukat más sportegyesületek versenyzőivel.

Bemelegítésként 5×400 m futás a focipálya körül. A bemelegítést követően gimnasztikai gyakorlatokra kerül sor. A lendületes futások között 15-20 másodperc pihenő van. Majd futóiskola következik magas térdemeléssel és sarokemeléssel és ezt követi a résztáv vagy a hosszú táv futás. A résztáv 5-6×400-600 méter, a hosszútáv általában 10 km.

A futást követi a 800-1200 méteres levezető futás és a nyújtás.

Liget félmaratonon való részvétel; Kis Károly emlékverseny; Diákolimpia országos döntő mezei futóverseny

 

Iskolai tájékozódási futás 2019.

A Fekete-Vörösmarty Általános Iskola és Gimnázium 2-4. osztályos tanulói vesznek részt a Bakonyi Tájfutó Klub óráin heti rendszerességgel. A tájfutáson egyszerre szellemi és fizikai feladatt kell megoldani. A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben, parkban vezet. A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell – meghatározott sorrendben – megkeresni a terepen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választhatja meg.

A Bakonyi Tájfutó Klub olyan feladatokat állít össze a tanulóknak, amelyeket az iskola udvarán is el lehet végezni.

Tanár felszerelések: bója, térkép, óra, kód, ellenőrző eszköz, karton, pontmegnevezés, íróeszköz, értékelőtábla

Tanulói felszerelések: térkép, pontmegnevezés, karton, íróeszköz

Tájfutó térképen pálya

Időtartam: 30-45 perc

Előkészítés: rajt, cél és 20 ellenőrző pont,

10 pontos pályák kijelölése és betűkkel való megkülönböztetése. Ezek berajzolása a térképre és a térkép sokszorosítása megfelelő példányszámban. A pontokat megjelölése kódokkal, és pontmegnevezésekkel is. Ellenőrző kulcs készítése egy kartonra. Pontok elhelyezése az iskolaudvarban.

Egy időben minden pályára lehet küldeni 1-1 tanulót.

Csillagpálya:

Időtartam: 30-45 perc

Előkészítés: 5–10 ellenőrző pont úgy, hogy a rajt-cél a központban legyen, a pontok pedig körben, nagyjából azonos távolságokra legyenek. A pontok beszámozása, vagy betűkóddal való ellátása. Rajzold be a térképekre a rajt-célt, és egy-egy pontot. A pontokat lásd el kódokkal, és fűzz hozzájuk pontmegnevezéseket is. Sokszorosítsd a pontmegnevezéseket az egypontos pályákkal együtt. Készíts ellenőrző kulcsot egy kartonra.

Mátrix pálya:

A mátrixot, vagyis svédpályát focipályán, udvaron, vagy rossz idő esetén a tornateremben alakítjuk ki. Üres papírra vannak berajzolva a pontok, 4×4 db, vagyis 16 pont. A pályák ezek között a pontok között haladnak, vonallal összekötve. Ezeket a rajtból indulva kell felkeresni, a berajzolt sorrendben érintve. A pontokon vannak azonosítók, így tudják ellenőrizni, jó ponthoz futottak-e a versenyzők.