Rendszeres rendezvények 2018

Rendszeres rendezvények 2018. év

Kerékpáron a város körül 2018.év

Az őszi és téli időjárás nem túlságosan kedvezett a kerékpáros túráknak, amit a részt vevők száma is jól tükrözött. A túrákat a BringAjka SE szervezi, a részt vevők minden alkalommal az Agóra téren gyülekeznek. Az egyesület nyilvános túráin a táv kb. 20 km.

2018. évben a „Kerékpáron a város körül” program keretében az 1. út a Padragi sziklákhoz vezetett, amely természetvédelmi terület. A völgyfenék két oldalán látványos eocénkori sziklakolosszusok törnek a magasba. A túrán 3 fő vett részt a szeptemberi túrán.

Az októberi túra a Pokol-lik és Bújó-lik barlangokhoz vezetett, 3 fő részvételével.

Pokol-lik barlang: A Kapolcsi Pokol-lik Kapolcstól 1 km-re délnyugatra, a Bondoró-hegy délkeleti peremén, az Eger-pataktól kb. 700 m távolságra, szintjétől 100 m-rel magasabban nyílik. A Pokol-lik megkülönböztetetten védett, bazaltban kialakult barlang.

Bújó-lik barlang: népiesen Nyelő barlang, egy mély hasadék a bejárata. Ez a barlang az egész Bakony leghosszabb és legmélyebb barlangja.

Novemberi állomás a Macskalik barlang volt. Itt már 4-en indultak neki a távnak. Ez a barlang a Kab-hegy északi oldalán található meg.
Felnőtt aerobik az összes részt vevő településen 2018. év

Az órákon különféle eszközöket használunk: kézisúlyzók, step pad, gumiszalagok, labdák). Igyekszünk hétről-hétre más-más edzésformákkal megmozgatni vendégeinket. Leginkább a hot-iron és a step max edzéseket kedvelik az órákon részt vevők, de az edzéstervbe iktatunk be köredzéseket, kardio blokkokat és total body edzéseket labda gyakorlatokkal kiegészítve. Vannak olyan aerobikozóink, akik részt vesznek a városlődi és az ajkai órákon is.

A részt vevői létszám településenként és időszakonként változó. Átlagban 5-10 fővel számolhatunk településenként 1-1 alkalommal. Természetesen van olyan település, ahol minden alkalommal átlag feletti a létszám.

Futás 2018. év

Az atlétika edzéseken olyan különböző korosztályú futók vesznek részt, akik különböző hazai versenyeken mérik össze gyorsaságukat más sportegyesületek versenyzőivel.

Bemelegítésként 5×400 m futás a focipálya körül. A bemelegítést követően gimnasztikai gyakorlatokra kerül sor. A lendületes futások között 15-20 másodperc pihenő van. Majd futóiskola következik magas térdemeléssel és sarokemeléssel és ezt követi a résztáv vagy a hosszú táv futás. A résztáv 5-6×400-600 méter, a hosszútáv általában 10 km.

A futást követi a 800-1200 méteres levezető futás és a nyújtás.

Liget félmaratonon való részvétel; Kis Károly emlékverseny; Diákolimpia országos döntő mezei futóverseny
Iskolai tájékozódási futás 2018.

A Fekete-Vörösmarty Általános Iskola és Gimnázium 2-4. osztályos tanulói vesznek részt a Bakonyi Tájfutó Klub óráin heti rendszerességgel. A tájfutáson egyszerre szellemi és fizikai feladatt kell megoldani. A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben, parkban vezet. A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell – meghatározott sorrendben – megkeresni a terepen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választhatja meg.

A Bakonyi Tájfutó Klub olyan feladatokat állít össze a tanulóknak, amelyeket az iskola udvarán is el lehet végezni.

Tanár felszerelések: bója, térkép, óra, kód, ellenőrző eszköz, karton, pontmegnevezés, íróeszköz, értékelőtábla

Tanulói felszerelések: térkép, pontmegnevezés, karton, íróeszköz

Tájfutó térképen pálya

Időtartam: 30-45 perc

Előkészítés: rajt, cél és 20 ellenőrző pont,

10 pontos pályák kijelölése és betűkkel való megkülönböztetése. Ezek berajzolása a térképre és a térkép sokszorosítása megfelelő példányszámban. A pontokat megjelölése kódokkal, és pontmegnevezésekkel is. Ellenőrző kulcs készítése egy kartonra. Pontok elhelyezése az iskolaudvarban.

Egy időben minden pályára lehet küldeni 1-1 tanulót.

Csillagpálya:

Időtartam: 30-45 perc

Előkészítés: 5–10 ellenőrző pont úgy, hogy a rajt-cél a központban legyen, a pontok pedig körben, nagyjából azonos távolságokra legyenek. A pontok beszámozása, vagy betűkóddal való ellátása. Rajzold be a térképekre a rajt-célt, és egy-egy pontot. A pontokat lásd el kódokkal, és fűzz hozzájuk pontmegnevezéseket is. Sokszorosítsd a pontmegnevezéseket az egypontos pályákkal együtt. Készíts ellenőrző kulcsot egy kartonra.

Mátrix pálya:

A mátrixot, vagyis svédpályát focipályán, udvaron, vagy rossz idő esetén a tornateremben alakítjuk ki. Üres papírra vannak berajzolva a pontok, 4×4 db, vagyis 16 pont. A pályák ezek között a pontok között haladnak, vonallal összekötve. Ezeket a rajtból indulva kell felkeresni, a berajzolt sorrendben érintve. A pontokon vannak azonosítók, így tudják ellenőrizni, jó ponthoz futottak-e a versenyzők.

Résztvevők létszáma: 2.B osztály: 26 fő

                                 3.B osztály: 21 fő

                                 3.C osztály: 21 fő

                                 3.E osztály: 19 fő

                                 4.C osztály: 25 fő