Hírek | Futás 2018.10.10 13:28 | Mohos Milán

Spartan Világbajnokság 2018.

Amerikában, California államban rendezték meg 2018. szeptemberének utolsó hétvégéjén a Spartan Race terep-, akadály futó versenyt.
Az ajkai Kováts György nemcsak egyéni hanem a másnapi csapat világbajnokságon is részt vett, így igazán kemény két nap versenyzésen van túl!

A kalandos és hosszúra sikerült út után a nem éppen megfelelő színvonalú szállást Kálmán Endre gyors felajánlásának köszönhetően sikerült lecserélni egy kitűnő szálláshelyre, ahol a spartanosok fel tudtak készülni a következő napok nehézségeire.

Zólyomi Zsolt végig nagy segítségére volt a csapatnak!

A verseny Lake Tahoe városában került megrendezésre, ami egy igazi amerikai üdülő körzet tavakkal, fenyőkkel, hatalmas hegyekkel, mókusokkal és medvékkel!


A csapat szálláshelye ennek megfelelően egy jól felszerelt faház volt az erdőben, továbbá ez a 2000 méter magason elhelyezkedő helyszín önmagában is egy kitűnő edző terep volt a csapat számára.
 

Szombaton az egyéni világbajnoki futam került megrendezésre. Már a rajt előtt szembesültünk azzal a tudattal, hogy ez nem egy sima futóverseny lesz.
A palánk és a rajtvonal szűk része közt 250 spartai harcos zsúfolódott össze, de ennek ellenére Gyurinak sikerült az élbolyból indulnia.
Az első 8km szakasz csak felfelé vezetett, sziklás ösvényeken, pár már megszokott akadállyal fűszerezve úgy, mint palánkok alatt es felett, gerendákon átugrás, negatívba vissza hajló fal átmászás, ami nem is okozott gondot. 3000 méter magason már 20 fokkal volt hidegebb.

A hegy tetején volt egy tó, ami max. 5 fokos lehetett és abban kellett úszni nagyjából 5 percig.
Volt aki itt el is ájult vagy hipotermiát kapott de volt olyan is, akit a vízből úgy húztak ki! 
Többen sajnos itt adták fel a versenyt, köztük élvonalbeli dobogó esélyes versenyzők is.
A kb. 30 kg-os sóderes vödör cipelés sem melegítette fel a versenyzőket.

 

Egy nagy /és persze hideg/ kő golyó cipelés után vagy 50 méternyi szögesdrót alatti kúszás következett, miközben olyan mértékű homokvihar kerekedett, hogy a versenyzők nem is látták egymást, csak hallották, ahogy vacognak a sporttársak.
A szervezőknek sikerült fokozni a verseny izgalmát, mert egy palánk alatt kellett átbújni, igaz annak alja a vízben volt. Ezen a szakaszon is kiszálltak páran a versenyből.
Rövidebb futás után következett a dárda dobás, ami lefagyott ujjakkal is sikerült! Ezt követte a Twister névre hallgató akadály (egy cső rajta fogantyúkkal csak minden egyes fogasnál elfordul), amit Gyurinak szintén sikerült leküzdeni a fagyos ujjakkal!
Ezt egy gyors golyó cipelés valamint homokzsákcipelés (egy 30 kg-os illetve egy min.40-45 kg-os homokzsák) követte a meredek hegyen.

Magasság, oxigén hiány, hideg és több mint 70 kg! A nehezen leküzdhető akadályok mellé még ezek is párosultak. Gyurit a hipotermiától Szabó Pali és egy amerikai versenyző támogatása mentette meg. A testi és lelki nehézségek után már csak lefelé vezetett az út. Gyuri innéttől már hibátlanul vette az akadályokat, amiben segítette a california nap melege is! Medencébe ugrás, kötélmászás, medence feletti mászás, traktorgumi 2x-i átfordítása következett.


Tovább futva egy kapaszkodós feladat után ismét fel egy hegyre, ami már csak fele akkora volt, mint az első, így már a hidegggel és oxigén hiánnyal sem kellett megküzdeni. A lejtőkről lefelé már hallani lehetett a célban szurkolók hangját. Az utolsó akadályt Gyurinak már a maréknyi magyar szurkoló és barátok biztatása mellett sikerült teljesíteni.

A szombati nap eredménye: 25km, 31 akadály, korosztályos 23. helyezés!  

Másnap a csapatversenyen Gyuri ismét rajthoz állhatott Kívés Bendegúzzal és Mészáros Lászlóval együtt. 
A csapatverseny alap hangulatát már a rajt előtti pillanatokban sikerült megalapozni, mert a rendezők előre hívták a magyar csapatot, így közvetlen az élvonalbeli USA csapat mellett rajtolhattak.
Hatalmas élményt jelentett, hogy fotósok, videósok hada előtt a világ legjobb sportolóival állhattak a rajtnál! 
 

A pálya lényegében az előző napi pálya, de kicsit rövidítve, például a hegyi tó mellett csak el kellett futnia a versenyzőknek! 
Végeredmény 14. legjobb férfi csapat, amivel igazan elégedették lehetünk, mert a nagy nemzeteken kívül csak főleg olyan csapatok előzték meg a magyarokat, akik előző nap nem versenyeztek!
A magyar spartai harcosok igazi csapatként együttműködve támogatták, segítették egymást, közösen megoldva a feladatokat, egymás válláról levéve a terheket.

 

Akik Gyurit  támogatták:

Validus Trans Kft., Sportváros Nonprofit Kft., TovaFutók SE, GeorgeDesign, Drava-Dekor Kft., Spartan Világszervezete