Hírek | Futás 2019.04.08 11:50 | Davion

Ajkai Spartanosok Nagykanizsán az idei első hazai versenyen

Spartan Ajka csapata az év első hazai versenyén

 

A hétvégén, Nagykanizsán került megrendezésre a két napos Spartan terep akadályfutó verseny!

Spartan Training  Group Ajka csapata /akik egyben az ajkai Tovafutók SE tagjai is/  több mint 30 fővel vett rész a versenyen, többen mindkét versenynapon elindultak.

 

Szombat SUPER azaz közepes táv 15 km, 425 m szintemelkedés, 26 akadály,

Vasárnap SPRINT táv 7km 200m szintemelkedés, 22 akadály

 

Az idő nagyszerű volt, így gondolhatná az ember, hogy egyszerűen vette mindenki az akadályokat, de ez nem volt ilyen sima ügy.

Erről kérdeztem pár szóban Kováts Györgyöt (továbbiakban: KGY)az ajkai csapat vezetőjét.

 

Hogy lehet felkészülni egy ilyen jellegű versenyre?

KGY:

Alapvetően terepfutásról beszélünk így fontos, hogy előtte azért próbálkozzunk a futással is, illetve az akadályok jellege többször kíván egy alap fizikai erőnlétet is, így fontos ezzel is készülni.
A viccet félre téve ha valaki heti 2-3x eljár futni, már nagy eséllyel folyamatos tempóban, élvezetesen végig fogja tudni csinálni a Sprint távot.

 

Mohos Milán (továbbiak: MM):

Sokan félnek, akarom mondani, tartanak elindulni egy ilyen versenyen. Hogy nyugtatnád meg őket?

KGY:

Azt mondanám, hogy felkészületlenül ne induljon el senki ilyen versenyen mert lehet belőle sérülés, vagy szerencsésebb esetben csak rossz élmény.

Sokat számít, ha az ember tudja mi vár rá, beszélget olyannal, aki már indult hasonló versenyen, illetve pár jó tanács öltözködéshez, felkészüléshez és az akadályok alapvető ismerete is fontos. Ezekkel az apró kis tájékozódásokkal , odafigyeléssel bárkinek tudom ajánlani, hiszen több 60 év feletti is mosolyogva ér be a kisebb távokon, illetve vannak külön gyermek futamok is a versenyeken már 4 éves kortól!

Egyre több lány is csatlakozik hozzánk, akik sokszor kitartóbbak a fiúknál, ők nagyon szépen és gyorsan fejlődnek.

 

MM:

Hogyan értékelnéd a hétvégét a csapat szempontjából?
KGY:

Én nagyon büszke vagyok mindenkire, mert szinte mindenki, még azok, akik most készültek első versenyükre, télen is legalább heti 2 alkalommal részt vett az edzéseinken, ami természetesen nem bent a négy fal között, hanem  hetente egyszer legalább kint az erdőben, feladatokkal tarkított pályánkon zajlott, ahol tudunk gyakorolni, ami egy versenyen előfordulhat. Igaz itt korlátozottak a lehetőségeink, de nagy segítség ez is! A jövőben talán ezt tudjuk bővíteni, fejleszteni, amiről már folynak tárgyalások is. Van pár ember a csapatban, aki komolyabb célokat tervez, azoknak természetesen még szükségük van több erősítő és más jellegű edzésre is, de szerencsére ezt is csapatban tudjuk megoldani egymást segítve és átadni a tapasztalatainkat. Úgy gondolom, hogy a hétvégi versenyen mindenki átlépte saját korlátait, és élvezhette gyümölcsét az eddigi munkának.

 

 Gyereknél többen is bekerültek a 10 legjobb közé, a szülők büszkeségére, ami jól mutatja, hogy a szülök jó példáját a gyerekek is követik!

Kitűnő eredmények születtek a felnőtteknél, az amatőr kategóriában is ahol többnyire a legjobb 10%ban végeztek az ajkai Spartanosok, de a fél profik közt is sikerült olyan időt futni, ami elég volt az Európa bajnoki kvalifikációra!

 MM:

Mit javasolsz azoknak, akik ki szeretnék próbálni a Spartan vagy hasonló terep akadályfutó versenyt? Tudtok segíteni Ti is tanácsokkal a felkészülésben?

KGY:

Korábban már említettem mire kell oda figyelni egy-egy ilyen jellegű verseny előtt.

Szerencsére Ajkán van az egyik legnagyobb vidéki Spartan Training Group, így szerintem mindenkinek van ismerőse a környéken, aki kapcsolatban áll velünk. Bátran kérdezzen tőle! Az edzéseken kívül a nevezésben, és a versenyre való utazásban is segítünk!

Hetente 2 nyilvános edzést hirdetünk, ami természetesen ingyenes, és bárkit szívesen látunk, baráti csapatként működünk!

Annyi a feltétele, hogy FB-on a Spartan Training Gruop Ajka oldalán jelezze, hogy jön! Szívesen, önzetlenül segít a csapatból bárki, legyen amatőr, aki kipróbálná, vagy akár olyan, aki komoly sportként szeretné ezt űzni!

 

Mohos Milán