Hazai pályán, vereséggel zárta a bajnokságot az FC Ajka, de marad a csapat az NB II-ben

A labdarúgó NB II utolsó, 34. fordulójában az ETO FC Győr 1–0-ra nyert az FC Ajka vendégeként május 26-án, így megőrizte második helyét a tabellán, s feljutott az élvonalba, ahol 2015 után szerepelhet újra. Az Ajka a pontvadászat 11. helyén zárt 43 ponttal, így jövőre is az NB II-ben folytatja szereplését.

A mérkőzés végkimenetele nem volt mindegy a győriek számára, ugyanis a feljutás forgott kockán. A Rába-partiak jól tudták, ha pontot, vagy pontokat szereznek, abban az esetben ismét az élvonalban játszhatnak majd, így nagy reményekkel érkeztek Ajkára. A hazai csapat már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította a helyét az NB II-ben, de azért bíztak benne, hogy szép eredménnyel búcsúzhatnak a szezontól és közönségüktől.

A meccs kezdete előtt néhány perccel leszakadt az ég, így záporban indult a találkozó. A kezdőrúgást Kiss Dávid, Kiss Evelin testvére végezte el az Evelin Felépüléséért és Jövőjéért Alapítvány javára Tóth Gábor (Green-Info Mérnökiroda) támogatásának köszönhetően. Az óvodás kislány részére a Sportváros Nonprofit Kft. gyűjtést indított 2024. október 13-ig. Az apropó pedig az, hogy az Evelin 2020 májusában esett át csontvelő transzplantáción MPS I Hurler szindróma miatt. Azóta egészségileg jól van, viszont számos korrekciós beavatkozásra és rehabilitációra van még szüksége, ami a család költségvetését nagyon megterheli…

Fontos pillanat: a kezdőrúgás / Fotó: Kovács Ivett (KIviFotó)

Nem estek egymásnak a felek a telt házas összecsapáson, sokáig csak tesztelgették egymást a csapatok. A 22. percben Bumba próbálkozott távoli lövéssel, de a román légiós nem jelentett nagy veszélyt Szabados kapujára. A 25. minutumban aztán megtört a jég, és megszerezte a vezetést a vendég alakulat. Csontos bal oldali szöglete a rövidre érkezett, Bumba tette bele a lábát, Szabados ezt még kivédte, de a labda kipattant, amit Riquelme közelről a kapuba passzolt, 0-1. A folytatásban sem találták a csapatok könnyen a réseket, így nem akadt sok dolguk a kapusoknak sem.

Bedő Jánosra szegeződött minden tekintet… / Fotó: Kovács Ivett (KIviFotó)

A félidei pihenőt követően a 2. játékrészt Bedő János, A 100 éves az ajkai labdarúgás című könyv szerzője, az FC Ajka labdarúgócsapatának technikai munkatársa nyitotta meg kezdőrúgásával. Innentől erőteljesebben építette fel támadásait az ajkai csapat. A 63. percben Szarka, a 65.-ben pedig Nagy Krisztián járt közel az egyenlítéshez.

Sajnos nem született ajkai gól… /Fotó: Kovács Ivett (KIviFotó)

A 78. játékpercben Diarra lövését hatástalanította Szabados, majd másodpercekkel később a másik oldalon Babos kellemetlenkedett az ETO kapuja előtt. A 79. percben megfogyatkoztak a hazaiak, miután Csemer került a kiállítás sorsára. A 91. percben Farkas találta el szélről az ajkai oldalhálót. A 93. minutumban Szarka csúsztatott jól, de Csizmadia rosszul találta el a labdát, és csúnyán a kapu fölé lőtt. Az utolsó percben Pantovics járt közel az egyenlítéshez, de Gyurákovics nagy lélekjelenléttel ütötte ki a jobb alsóba tartó játékszert.

FC Ajka – ETO FC Győr 0-1 (0-1)

A lefújás után a vendég szurkolók a pályára berohanva ünnepelték meg a feljutást, az ETO 2015 után újra visszatér az élvonalba. Gratulálunk az ETO-nak a feljutáshoz, az FC Ajkának pedig az NB II-es bennmaradáshoz.

forrás: veol.hu/helyi-sport

GALÉRIA / Kovács Ivett (KIviFotó)