Három ezüst és egy arany a sakkozóknak

Kedvezően alakult a finálé a Sentimento Ajka BSK csapatainak az országos bajnokság ligáiban. Az előző szezonhoz képest minden osztályban előre léptek, így az ország legeredményesebb sakk klubja a 2023/24-es évadban az ajkai lett.

A legrangosabb bajnokságban, két bronz után ezüstérem született a szuperligában.

Az NBI-ben ezüstéremmel zárta a szezont az MTK gárdája mögött az ajkai csapat.

Az NB II-ben hatalmas hajrával sikerült megszerezni az ezüstöt, szintén jókorát javítva az egy évvel korábbihoz képest. Akkor csak a hatodik helyre futotta a Bányásznak.

Na de lássuk az utolsó forduló eredményeit részletesen.

– A szuperligában dupla fordulóval zárultak a bajnokság küzdelmei május 11-12-én. A Nagykanizsa előnye „csak” másfél pont volt, de a Paks is ott lihegett a nyakunkban. A szombat finoman szólva sem sikerült: az alig-győzelem lezárta az aranyért való küzdelmet, sőt, az Atomvárosiak is közelebb kerültek hozzánk. Szerencsére a záró, vasárnapi forduló jobban alakult, meglett az ezüst – fogalmazott Mihályfi Gábor szakosztályvezető a hétvégéről.

  1. forduló: Duocor Makói VSE – Sentimento Ajka BSK I. 4 : 6

Győzött: Balog Imre, Pásti Áron és Gaál Zsóka

  1. forduló: Sentimento Ajka BSK I. – Viadukt Biatorbágy I. 7,5 : 2,5

Győzött: Sanan Sjugirov, Bánusz Tamás, Maxime Lagarde, Balog Imre, Korpa Bence és Gaál Zsóka

– Az NB I-ben a két nagymester – akik az 50+ Európa bajnokságon vesznek részt –  és a legjobb pontszerző, Könyves Álmos hiányát is elviselte a csapat. A zalaegerszegi Z. Csuti-Hydrocomp két vállra fektetésével bebiztosította a  második helyet.

Sentimento Ajka BSK II. – Z. Csuti-Hydrocomp SK  8 : 4

Győzött: Jakab Attila, Martini Balázs, Cseke Richárd, Szalay-Őcsák Bánk, Kosztolánczi Gyula és Pásti Anna

Az NB II-ben a forduló előtt a harmadik hely biztosnak, a második elérhetetlennek látszott. A gyors pontosztozkodások után viszont a még küzdő hat „oroszlán”, vérszagot érezve, nagy partikban 5,5 pontot gyűjtött. Kellett a rivális Kisbér botlása is, de a hajrá a Bányásznak hozta meg a diadalt, a nap harmadik ezüstjét.

Sentimento Ajka BSK III. – Tapolca VSE II.  8,5 : 3,5 

Győzött: Vass Viktor, Pásti Zsombor, Mihályfi Gábor, Halászi Csaba Péter és Horváth Mátyás

Így három ezüsttel zárt a Bányász, de érdemes megemlíteni a megyei elsőosztály eredményét is, ami aranyat ért az ajkai csapatnak.

Gratulálunk a szép eredményhez! A későbbiekben is hajrá ajkai sakk!

Fotó / Illusztráció: Futó (Ajkai Szó)