VII. Sportgála – Évértékelő és díjátadó, avagy sikerek, kötődés, megtartó erő…

A sport nem csak a csúcsteljesítményekkel vívhatja ki a közösség megbecsülését, hanem a példaképek felmutatásával is. Ajka egy igazi sportváros, ahol sok ilyen hőst találunk. Az edzők és a sportolók példaképként szolgálnak a felnövekvő generációk előtt, hogy egészséges szemléletben, becsületes munkával milyen sikerek érhetők el. Ahol ilyen szemlélet és hősök vannak, ott jövő is van – fogalmazott dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a VII. Sportgála megnyitóján, amelyet február 23-án tartottak exkluzív környezetben, a sportcsarnokban.

Ezen az estén a 2023. év értékelése, a legkiválóbb sportolók, csapatok és edzők díjazása, valamint a 2024-es év tervei kerültek fókuszba egy nagyszabású gála keretében.

A Sportváros Nonprofit Kft. dolgozói kitettek magukért, hogy méltó környezetben fogadják az ajkai sportélet krémjét. A visszajelzések alapján ez sikerült is, hiszen a rendezvényt követően elárasztották a közösségi médiát a gálán készült fotók, bejelentkezések, élménybeszámolók. Ezeket látva még inkább beigazolódtak a miniszter gondolatai.

A büszke mosolyok mögött ugyan kemény munka, számtalan edzés, gyakorlás és mérhetetlen kihívás áll, ám az elért eredmények minden fáradtságot megérnek. A lelkesedés pedig ragadós, hiszen a fiatalok szívesen követnek olyan példaképeket, akiket ismernek, tisztelnek, szeretnek. Ajkán számos olyan egyesület van, ahol testvérek váltják egymást a dobogón, vagy ahol az edzők korábbi sikereit már ismerik a fiatalok, ezért kezdenek el a sportággal akár versenyszerűen foglalkozni.

Ha közgazdászként szemlélnénk a sportot, ahogy azt Schwartz Béla polgármester is teszi, akkor úgy fogalmaznánk, hogy az igények a termelésben születnek. A város vezetője erre hívta fel a figyelmet esti beszédében, rámutatva, hogy a sportban bizony rengeteg potenciál van. Először létesítmények kellenek és megfelelő szakemberek, majd versenyek, s ha ezek megvannak, akkor várhatjuk az eredményeket. Lehet eredmény egy világbajnoki cím, de az is, hogy egyre többen járnak ki a sportrendezvényekre és egyre szélesebb körben ismerik az adott sportágat. De az is lehet visszajelzés, hogy még újabb létesítményekre, lehetőségekre vágyik ezután a lakosság. A polgármester szerint nagyot fejlődött az ajkai sport az utóbbi években. Mindez köszönhető annak, hogy a város cégei egyre inkább részt vesznek a Sportváros Nonprofit Kft. által kitalált „együttaváros” projektben, TAO és egyéb befizetésekkel segítve a helyi sportélet egyre magasabb szintűvé válását. Ilyen támogatással épült többek között a jégcsarnok és a kosárlabda csarnok, újult meg a kézilabdacsarnok és az uszoda. A városvezető szerint a cégek megérdemlik, hogy hirdetési felületeket, úgynevezett perimétereket kapjanak a helyi sportlétesítményekben, ezzel is prezentálva a közös munkát, közösséget.

Schwartz Béla polgármester a sportra is közgazdászként tekint, beszédét is ebben a szellemiségben tartotta / Fotó: Györkös József

Schwartz Béla zárásként elmondta, hogy a sport kemény munka és küzdelem, de sok embernek életcél és egyben örömforrás is, ezért köszönet jár mindazoknak, akik Ajka sportját ilyen magas szintre emelték.

A városvezető után Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft ügyvezetője értékelte a 2023-as esztendőt. Beszélt az elmúlt időszak fejlesztéseiről, bemutatta a sportváros alá tartozó egyesületeket, kiemelte azokat a sportolókat, akikre méltán büszke a város és megfogalmazta a jövőre vonatkozó terveket is.

Beszédében hangsúlyozta, hogy 2016 óta sokat változott a város sportélete, de tennivaló is van még bőven. Jelenleg 38 sportegyesület, 85 csapata működik Ajkán, jó részük az első- vagy másodosztályban. Az utánpótlás korosztályban több mint 2000 sportoló látogatja az edzéseket rendszeresen. A Sportváros Nonprofit Kft. alá tartozó egyesületek többnyire a versenysportra koncentrálnak, de a cég célja a tömegsport erősítése és a 40+-os korosztály elérése a későbbiekben a Mozdulj Ajka (#mozduljajka) kampány keretében.

A nagy versenyzői és utánpótlás létszám úgy tartható fent és bővíthető esetlegesen a későbbiekben, hogy a környező települések bevonása is megtörténik. Geri Gyula beszédéből kiderült, hogy Ajka 15 kilométeres körzetében minden kistelepülésről vannak sportolók, akik napi szinten részt vesznek az egyesületek életében.

Az elmúlt 2 évben két komoly fejlesztése volt a Sportvárosnak. Megújult a főépület és egy tágas aula kialakítása is megtörtént. Előtte pedig a sportcsarnok renoválására nyílt lehetőség.

A lőtéren 2017-ben elkezdett fejlesztések heteken belül elkészülnek, így átadhatják a sportolóknak Magyarország egyik legnagyobb, 24 állásos létesítményét. Nem titkolt célkitűzés, hogy a lövősportág is megerősödjön a városban és ajkai sportlövő is legyen idővel az Olimpiákon.

2024-ben a sportcsarnok melletti egykori civil ház küzdősportok házává való átalakítása a következő nagy projekt, de tervben van a padragkúti sporttelep jogviszonyainak rendezése és kialakítása is.

Mivel tavaly ősztől már az uszoda és a strand is a Sportváros része, így az ottani nagy fejlesztések is mérvadók az idei évre. 70 kilowattos napelempark kialakítása kezdődik meg az uszoda épületének tetején, két medence megújul és megtörténik a vízforgató motorok cseréje. A közelmúltban alakították tűzvédelmi szempontból biztonságossá a létesítmény ablakait is.

Az ügyvezető a fejlesztéseken túl rámutatott arra is, hogy a sport nem csak nevel, hanem komoly készségekkel, képességekkel vértezi fel a gyermekeket, ami a munkaerőpiacon is érték. Ezért kiemelten fontos, hogy a gazdaság, az egészségügy, az oktatás és az ipar mellett meghatározó és színes legyen a város sportélete. Hiszen a sport hosszútávon megtartó erő lehet, ami mindannyiunk közös érdeke. A sport kortalansága nyilvánvaló, amelyet a jégdiszkók, ovis olimpiák, szenior sportrendezvények egytől egyig alátámasztanak, a tömegsport programokról nem is beszélve.

Rengeteg munka és együttműködés van abban, hogy a Sportváros megfelelően üzemeljen, de az ügyvezető szerint a cég akkor fog igazán biztos lábakon állni, ha a saját bevételekből önfenntartóvá válik.

Az este további része az egyesületek bemutatásáról és sikereik elismeréséről, valamint a díjátadóról szólt. Geri Gyula külön kiemelte azokat a sportolókat, akik a város hírnevét viszik nemzetközi versenyeken, hozzájárulva ahhoz, hogy Ajka, mint sportváros kerülhessen fel a térképre. Többek között méltatta Gaál Zsóka sakkozó, Katona Áron motocross versenyző, Faragó Luca jégkorongozó, Kiss Csenge asztaliteniszező, valamint Tóth Zsombor és Józsa Szilárd thai-bokszolók rendkívüli teljesítményét is.

A rendezvényt a Sakk Matt Company együttes műsora színesítette. A gála ünnepi vacsorával zárult.

Ezúton is gratulálunk minden díjazottnak és további sikereket kívánunk!

Ajka Város férfi sportolója elismerésben részesült:

 1. Korpa Bence (sakk, Sentimento Ajka BSK) – Nagymester, a Szuperligában szereplő Sentimento Ajka BSK sakkcsapat éljátékosa.
 1. Kökényesy Dávid (erőemelő, GOD GYM Team SE)- Világbajnoki és európa bajnoki 1. helyezés fekvenyomásban.
 1. Németh László (erőemelő, GOD GYM Team SE) – Világ -, és európa bajnoki 1. helyezés fekvenyomásban
 1. Kováts György (spartan, TovaFutók SE) – Közép-Európa Kupa összetett 1. helyezett
 1. Csizmadia Zoltán (labdarúgó, FC Ajka) – Az FC Ajka labdarúgó csapatának meghatározó tagja 2018. januárja óta, valamint a 2022/2023. szezonban az NBII. bajnokságban 3. helyen végzett csapat kapitánya.

Ajka Város Önkormányzata és a Sportváros Nonprofit Kft. döntése értelmében Ajka Város legjobb férfi sportolója 2023-ban Csizmadia Zoltán.

Ajka Város férfi utánpótlás kategóriában elismerésben részesült:

 1. Major Dániel (atlétika, TovaFutók SE) – U16-os korosztályban fedett pályán 3000 méteres síkfutásban magyar bajnoki 2. helyezés, U16-os korosztályos pályabajnokságban 1500 méteres akadályfutás 2. helyezés, valamint válogatott kerettag.
 2. Józsa Szilárd (thai-boksz, Szilágyi Muaythai SE) – IFMA muaythai Európa Bajnokság és Világ Bajnokság 3. helyezés, K1 nemzetközi bajnok, utánpótlás válogatott, Superfight Series Pro-Am muaythai aranyérmes, valamint a „Nemzet a fiatal tehetségekért” ösztöndíjasa.
 3. Tóth Zsombor (thai-boksz, Szilágyi Muaythai SE) – Muaythai magyar bajnok, K1 magyar bajnok, muaythai EB 1. helyezett és VB 5. helyezett. ISKA muaythai VB 1. hely, valamint utánpótlás válogatott.
 4. Somogyi Bence (karate, Sun-Dome SE) – SKDUN EB küzdelem 3. helyezés, Ippon Shobu Magyar Bajnokság küzdelem 2. helyezés, WKF Vidéki Bajnokság küzdelem 1. hely.
 5. Katona Áron (motorverseny) – Az év sportolója a Magyar Motorsport Szövetségnél

Ajka Város Önkormányzata, valamint a Sportváros Nonprofit Kft. döntése értelmében Ajka Város legjobb férfi utánpótlás sportolója 2023-ban Tóth Zsombor.

Ajka Város női sportolója kategóriában elismerésben részesült:

 1. Gaál Zsóka (sakk, Sentimento Ajka BSK) – Világválogatott és női nagymester.
 2. Farkas Andrea (íjászat, Ajkai Terepíjász Egyesület) – Csigás felnőtt 3D kategóriában európa bajnoki 3. helyezett, valamint WA pályaíjász Országos Bajnokság 2. helyezett.
 3. Erdélyi Virág (karate, Sun-Dome SE) – SKDUN Európa Bajnokságoncsapatküzdelem kategóriában 3. helyezett, IpponShobu Országos Bajnokság egyéni küzdelem 2. helyezett és Diákolimpia küzdelem 2. helyezett.
 4. Országi Sára (ökölvívás, Boxer SE)- Országos Bajnokság 3. helyezett (- 52 kg-os súlycsoport), első profi mérkőzésén győzelemmel kezdett, így felkerült a profi ranglistára.
 5. Nagy Evelin (díjugrató, Nomádia Egyesület) – Bábolna Grand Prix 2. helyezés és Future Stars nagydíj 3. helyezés.

Ajka Város Önkormányzata, valamint a Sportváros Nonprofit Kft. döntése értelmében Ajka Város legjobb női sportolója 2023-ban Gaál Zsóka.

Különdíjban részesült Horváth Zsuzsanna erőemelő, aki a 2022-es versenyévben világbajnok volt fekvenyomó kategóriában, világcsúccsal. Emellett megszerezte a GPC Világ Bajnokság és XPC Világkupa 1. helyezését fekvenyomásban. Zsuzsa a tavalyi évben élete legnagyobb csatáját vívta a rákkal, de szerencsére már jobban van.

Különdíjban részesült Faragó Luca jégkorongozó. Luca a sportággal kisgyerekként ismerkedett meg, óvodásként kezdett korcsolyázni, majd 6-7 évesen már jégkorong mérkőzéseken vett részt a legkisebb korosztály csapatában. Édesapja, aki edzője is, negyedik éve dolgozik jégkorong edzőként az Ajkai Óriásoknál. Luca már 13 évesen az U16 korcsoportos jégkorong válogatottban szerepelt és gólt is szerzett a Franciaország U16 válogatottja elleni mérkőzésen. Az idei év januárjában viszont mindösszesen 14 évesen a18 évesek nemzeti válogatott keretének tagjaként bronzéremmel tért haza a DIVÍZIÓ I/A világbajnokságról, valamint a magyar női ifjúsági válogatott tagjaként aranyérmet szerzett a Dél-Koreában megrendezett Ifjúsági Téli Olimpia 3×3-as jégkorong viadalán.

Ajka Város női utánpótlás kategóriában elismerésben részesült:

 1. Illés Viktória (úszás, Rája ’94 Úszó Klub) – Országos gyermek bajnokság 1500 méteres gyorsúszás 5. helyezés, valamint országos gyermek bajnokság 800 méteres gyorsúszás 8. helyezés.
 2. Palkovics Adél (úszás, Rája ’94 Úszó Klub) – Az országos Ifjúsági rövidpályás bajnokságon 1500 méteres gyorsúszásban 6. helyezett, országos diákolimpián 200 méteres gyors, valamint 200 méteres hátúszásban 4. helyezett.
 3. Kiss Csenge (asztalitenisz, Ajkai Asztalitenisz SE) – Diákolimpiai bajnok, országos ranglistaverseny 1. helyezett, serdülő válogatott kerettag és a női Extra Liga 10. helyezett csapat tagja.
 4. Kertai Réka (cselgáncs, Ajkai Judo Club) 5. osztályú felnőtt Országos Bajnokság 7. helyezettje, valamint ifjúsági Országos Bajnokság 3. helyezettje.
 5. Illés Szonja (atlétika, TovaFutók SE) – U12-es korosztályos hegyifutó magyar bajnokság 1. helyezettje.

Ajka Város Önkormányzata, valamint a Sportváros Nonprofit Kft. döntése értelmében Ajka Város legjobb női utánpótlás sportolója 2023-ban Kiss Csenge.

Ajka Város Senior női kategóriában elismerésben részesült:

 1. Bujna Lilla (úszás, TovaFutók SE) – Országos Bajnokságon 10.000 m gyorsúszásban 1. helyezett, Országos Bajnokságon 400 m gyorsúszás 1. helyezettje és 6 órás egyéni úszás 1. helyezés 22.200 méterrel.
 2. Jankó Ilona (atlétika, TovaFutók SE) – Szenior Országos Bajnokságon 800 méteres síkfutás W65 korosztály 1. helyezettje új országos csúccsal.
 3. Kaszás Szilvia (tájfutás, Balatonfüredi Tájfutó Klub) – Szenior ultra hosszútávú Országos Bajnokság 1. helyezés, szenior középtávú Országos Bajnokság 1. helyezés és női 35 éves korosztály összetett 1. helyezett.
 4. Sári Adrienn (asztalitenisz) – Veterán Magyar Bajnokság női páros 3. helyezett és veterán ranglista verseny női páros 2. helyezett.

Ajka Város legjobb senior női sportolója 2023-ban: Jankó Ilona

Ajka Város Senior férfi kategóriában elismerésben részesült:

 1. Horváth Árpád (karate, Sun-Dome SE) – SKDUN Európa Bajnokság csapatküzdelem 1. helyezett és WKF Magyar Bajnokság egyéni küzdelem 1. helyezett
 2. Szőcs János (úszás) – Országos Bajnokságon 1500 méteres gyorsúszás 1. helyezettje, fedett pályás Országos Bajnokság 200 m és 800 méteres gyorsúszás, valamint 200 m vegyes úszás 1. helyezett
 3. Farkas Mihály (terepíjászat, Ajkai Terepíjász Egyesület) – Veterán csigás kategóriábanEurópa bajnokság 3D 3. helyezés, Országos Bajnokság WA terem 1. helyezés, Országos Bajnokság WA  2. helyezettje.

Ajka Város legjobb senior férfi sportolója 2023-ban Szőcs János.

Csapat kategóriában díjazottak:

 1. FC Ajka labdarúgó csapata – A csapat a 2022/2023. szezonban az NB II. bajnokság 3. helyén végzett.
 2. Sentimento Ajka BSK sakk csapata – A Szuperliga3. helyezett csapata, az NBI. bajnokság6. helyezettje és az NBII bajnokság 8. helyezettje.
 3. Kézilabda Klub Ajka SE férfi csapata – A 2022/2023-as szezonban az NBI/B bajnokság 13. helyén végzett a csapat.
 4. Ajka Kristály SE teke csapata – Szuper liga 10. helyezett csapata.
 5. Ajkai Asztalitenisz SE – Női Extra liga 10. helyezett csapata.
 6. Dinamik Rock and Roll Klub Ajka „Candy Girls” kisformációs csapata – Világkupán 7. helyezést értek el.

Ajka Város legjobb csapata a 2023-ban: az FC Ajka NB II-s csapata

Csapat kategóriában különdíjban részesült a Sentimento Ajka BSK sakk csapata, mely:70 taggal 5 bajnokságban szerepel. A csapat a Szuperliga 3. helyezettje, valamint az európai Sakkcsapatok Kupáján holtversenyben a 2-4. helyen végzett, míg a női csapat ugyanitt 2. helyezést ért el.

Év edzője elismerésben részesült:

 1. Szilágyi Arnold (Szilágyi Muaythai SE) – Több mint 20 éve foglalkozik a thai-boksszal. Az edző kétszeres muaythai magyar bajnok, és többszörös K1 országos bajnok.  A vezetése alatt az egyesület már több magyar, európa és világbajnokot nevelt ki, valamint utánpótlás válogatott kerettagokat is adott Ajka városának.
 2. Velky Péter (KK Ajka SE) – Utánpótlás játékos éveit Balatonfüreden, Veszprémben és Szegeden töltötte. Szegeden tagja volt a felnőtt csapatnak is. Szeged után Algyőre került és ott 2 szezon után kezdte meg másodedzői pályafutását. 2020-ban került Veszprémbe az akadémiára, ahol az ifjúsági csapat vezetőedzője és Momir Ilics mellett az NBIB csapat másodedzője volt. 2023. tavasztól a KK Ajka NBIB csapat edzője és a 2022/23. szezonban sikerült benntartania a csapatot az NBIB-ben.
 3. Németh Károly (GOD GYM Team SE) – A God Gym Team SE alapítója, elnöke és edzője. 12 éves kortól foglalkozik minden olyan gyermekkel, akik a powerlifting sportágat választják. Folyamatosan figyelemmel kíséri fejlődésüket és aki olyan szintet ér el, azt versenyszerűen készíti fel az országos és nemzetközi versenyekre.
 4. Horváthné Baráth Piroska (Dinamik Rock and Roll Klub Ajka) – Neve egyet jelent Ajkán az akrobatikus rock and roll tánccal. 1995-től ő lett a Dinamik Rock ’N’ Roll Klub elnöke. Sokáig a munkája mellett edzette a gyerekeket. Közben megszerezte az akrobatikus rock and roll táncsport edző képesítést.Számtalan világkupán, világbajnokságon, nemzetközi és országos versenyen elért siker fűződik a nevéhez.
 5. Takács András (Sun-Dome SE) – András az ajkai edzéseken a versenyzők mellett a felnőtt sportolókat is edzi. Kreativitása és a tradicionális karate iránti tisztelete kifogyhatatlan.  Ajka mellett Herenden is edzősködik. Herenden alakított egy felnőtt kezdő illetve egy gyerek kezdő csoportot, hetente négy edzést tart ott is, mintegy harminc helyi lakost megmozgatva.

Ajka Város Önkormányzata és a Sportváros Nonprofit Kft. döntése értelmében Ajka Város legjobb edzője 2023-ban Velky Péter.

Különdíjban részesült Ughy Zoltán edző, aki az Ajkai Asztalitenisz SE Női Extra liga 10. helyezett csapatának trénere. Az asztalitenisz sportágban Magyarország legeredményesebb edzőinek egyike. Tanítványai közül eddig már tízen húzhatták magukra a válogatott mezt, illetve kerültek be a magyar korosztályos válogatott keretekbe.

Életműdíj

Ajka Város Önkormányzata, valamint a Sportváros Nonprofit Kft. döntése alapján az önkormányzat életműdíjban részesíti mindazokat, akik társadalmi munkában évtizedeken keresztül élen jártak az ajkai sportélet szervezésében, munkájukkal erősítették az ajkai sport hazai helyzetét. Életműdíjban részesült Czingler Sándor, aki 9-10 éves korában ismerkedett meg a sakkal. Középiskolai évei alatt megyei középiskolás egyéni bajnok lett és a csapattal sorra nyerték a szpartakiádokat. Ajkán a bányához kerülve a Padragi Bányász versenyzője lett, majd 1994-ben alapító tagja lett az Ajka Városi Amatőr Schnurr Sakkegyletnek. Emellett sorra szervezi a versenyeket is: Koloszár József Emlékverseny, Borostyán Torna, Magyar Senior Bajnokság és a Diákolimpiák. 1993-ban megkapta a Nemzetközi Versenybírói címet, mivel számos, itthon megrendezett EB-n és VB-n is tevékenykedett, mint versenybíró. A sakk mellett immár 20 éve alelnöke a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségnek.

Czingler Sándor életműdíjban részesült. Évtizedek óta az ajkai sportélet egyik mozgatórugója / Fotó: Györkös József

A 2023-as „év rendezvénye”

A „100 éves az ajkai labdarúgás” című könyv megjelenése és bemutatója. A könyv bemutatója egybeforrt az FC Ajka megalakulásának 100 éves évfordulójával, így a rendezvényen szép számmal jelentek meg érdeklődök, akik között az Alu és a Bányász korábbi legendás játékosai is jelen voltak. A díjat a könyv írója, Bedő János és a könyv szerkesztője Ládi János vette át.

Galériák, felvételek a rendezvényről:

Sportváros galéria Völler Petra / Cérna Korina

https://drive.google.com/drive/folders/1IhuOZKrEVmtIlqAUfPKbgrQ0PNGh3koU

Györkös József